Każda z nas od czegoś zaczynała. Jaki był wasz pierwszy utwór? O ile w ogóle możecie się do niego przyznać :)
Mnie do poezji natchnęła zimowa pogoda. Napisałam to będąc w czwartej klasie podstawówki.
Śnieżek
Kiedy śnieg z nieba leci,
bawią się na dworze dzieci.
A ty patrzysz zamyślony,
w okno w śniegu zapatrzony.
A on leci i wciąż prószy,
jakby chleb się z nieba kruszył.
A on leci i wciąż prószy,
a pieskowi marzną uszy.
Zachęcona przez mamę wysłałam ten utwór na konkurs organizowany przez bibliotekę wojewódzką i nawet otrzymalam wyróżnienie - w nagrodę książkę prezentującą utwory młodych amatorów i porady do nich skierowane. Czytałam, ale się nie stosowałam. Może to i lepiej, inaczej pewnie nie pisałabym tak jak teraz.
Poza tym wiersz zrobił furorę w mojej szkole. Wszyscy się uśmiechali słysząc tekst o piesku, co mnie lekko irytowało, bo pisząc to wyobrażałam sobie biednego, przemarzniętego szczeniaka. Tylko anglista zwrócił uwagę na porównanie śniegu do chleba.
No... A jak z waszymi pierwszymi utworami? Wyrzućcie ten szkielet z szafy, pochwalcie się potworkami :)
_________________ łubiny w tym roku za wcześnie zakwitły
zaś bez pachniał trochę mniej ironicznie...
* Musisz się zalogować aby zobaczyć linki *, * Musisz się zalogować aby zobaczyć linki *, * Musisz się zalogować aby zobaczyć linki *
Rozumiem, że bierzemy pod uwagę te, które mają więcej niż dwa wersy?
Otwieram zeszyt na pierwszej stronie i widzę, że w moim debiucie panuje podobna tematyka.
Deszcz
Krople srebrzyste lecą z nieba
kap, kap jedna za drugą.
Wracać do domu już dzieci trzeba,
schronić się przed deszczu strugą.
Ziemia spragniona łapczywie chwyta
krople rzęsiste, obmyte.
Podlewa pola owsa i żyta -
- plony z nich będą obfite.
Zamglone lasy, doliny i łąki.
Zwierzęta ukryły się w norach,
na sieciach siedzą zmoknięte pająki
i woda spływa po drzew korach.
A deszczyk roni łzy srebrzyste,
kap, kap jedna za drugą.
Lecz jakby wolniej i mniej rzęsiste,
a słońce zza chmurki mruga.
Też poszedł na konkurs. Od razu wojewódzki ale nic nie zajął. Dziwne nie jest. Pogrubiłam ulubiony fragment - główkowałyśmy z koleżanką nad rymem cały angielski. Nie pamiętam jak to dokładnie było ale chyba w jednym rzucie wysłałam 3 wiersze i jeden z nich miał wyróżnienie na wojewódzkich Białych Piórach ale jakimś cudem nie mam go tu zapisanego. Poszukam w szufladach, jak znajdę to wrzucę. Chociaż z pewnością nie są to moje pierwsze wiersze. Po raz pierwszy na konkurs wysłałam wierszyk o chomiku (i ten jest pierwszym jaki napisałam), o księżycu i jeszcze taki pseudofilozoficzny ale ich tutaj też nie mam. Poszukam ;)
_________________ * Musisz się zalogować aby zobaczyć linki *, * Musisz się zalogować aby zobaczyć linki *, * Musisz się zalogować aby zobaczyć linki *
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum